dimanche 15 novembre 2009

Conseils pratiques - Le nettoyage facile de l'ail

Mettez la gousse d'ail dans de l'eau tiède pendant une heure après vous le se nettoyez de peau très facilement.
Ou si vous n'avez pas le temps, mettez dans l'eau bouillante pendant 2 minutes, après mettez l'ail dans l'eau froide.
Et si germe, retirez la partie centrale qui est indigeste.
                                               - versiunea in romana - 
Puneti catelul de usturoi in apa calduta timp de o ora,dupa ce se va curata foarte usor.
Sau daca nu aveti timp, puneti apa la clocotit, dupa ce da in clocot, puneti la fiert usturoiul timp de 2 minute, apoi il puneti in apa rece.
Si daca incepe sa incolteasca, inlaturati partea centrala care este indigesta.

Conseils pratiques - La conservation de l'ail - Conservarea usturoiului

En général, j'utilise 2 méthodes, l'une plus connue, l'autre moins connue.
Première méthode: Couper la racine de l'ail et ensuite avec une flamme de briquet brûler le reste de la racine, afin d'éviter que l'ail va sécher.
 La seconde méthode:   
La methode que j'aime plus et j'utilise déjà depuis 2 ans  la metode de l'eau chaude, alors nous retirer de l'eau et le mettre dans un sac dans le congélateur. Et quand j'ai besoin d'utiliser un peu, je le sorte du sac et à nouveau dans le congélateur.Vous pouvez conservé l'ailcomme pendant 3 mois dans le congelateur.
                                                       - versiunea in romana -     
        
In general, eu folosesc 2 metode, una mai cunoscuta, dar a doua nu o cunoasteti.
Prima metoda: Taiati foarte scurt radacina usturoiului si apoi treceti cu o flacara de bricheta pentru a arde restul de radacina, astfel evitam ca usturoiul sa sece.
Mentionez ca aceasta capatina de usturoi am cumparat-o, pentru a putea explica in imagini .

A doua metoda: Cea care imi place cel mai mult si o folosesc deja de 2 ani (cred ca pe net nu o gasiti in sute de situri,eu nu am gait-o pe net, cum zicea cineva care nu vrea sa citeze sursele), curat usturoiul utilizand metoda apei calde, apoi il sterg de apa si il pun intr-un sac in congelateur. Si cand am nevoie utilizez cate un pic, si inapoi in congelator. Se poate pastra pana la 3 luni.Deci, daca adoptati aceasta metoda, usturoiul este digest in intregime pentru ca nu are timp sa formeze inima. Anul acesta am sadit usturoi in gradina, l-am curatat si l-am pus in congelator - simplu.

Tiramisu avec pommes tatin

 Dans un livre de cuisine écrit par Anne Sophie Pic j'ai vu une tiramisu aux pommes  tatin , je n'ai me rappelle pas les proportions mais je vais essayer d'improviser.
Ingrédients (pour 6 verres):
- 250 g de mascarpone
- 3 oeufs
- 75 g de sucre
6 pommes
- 20 cl de café fort
- 2 cuillères liqueur de cerise
- 2 cuillères à soupe de cacao en poudre
- 18 biscuits à la cuillère
- 2 cuillères à soupe de sucre
- 40 g de beurre
Séparez les blancs des jaunes.
Mélangez les jaunes avec le sucre jusqu'à ce qu'il devienne une mousse blanc, ajouter le fromage et remuez bien pour obtenir une mousse. Versez les cerises et  mélanger.
Séparément, mélangez avec un fouet les blancs jusqu'à ce qu'elle devienne une mousse avec des pics.
A la composition des jaunes, ajoutez une cuillère à soupe de blanc d'oeuf, remuer rapidement jusqu'à ce que la composition est homogène .
  Ajouter dans la composition en deux foi les blancs d'œufs, remuer doucement jusqu'à obtenir une composition homogène.
Préparez un café très concentré, laisse refroidir.
Nettoyez les pommes, les couper en tranches. Dans une casserole mettre 40 g de beurre fondu, puis ajoutez 2 cuillères à soupe de sucre et laisser fondre et ajouter les pommes en tranches.Laissez 5 minutes dans cette caramel, pour avoir une couleur claire.
 Dans une forme ronde, deposez le biscuit trempée lejerement dans le cafe.
Sur les biscuits, déposer le pommes, la crème et mettez au froid pendant 2 heures. Au moment de servir retirer le cercle et saupoudré de poudre de cacao.

                                                        - versiunea in romana -
               
Am gasit intr-o carte de bucate de Anne Sophie Pic un tiramisu cu mere tatin, nu mai imi amintesc proportiile dar voi incerca sa improvizez. Crema de mascarpone, mi-a ramas de ieri, deci trebuia sa fac mere caramelizate si sa asamblez desertul. Dupa ce a ramas 2 ore in frigider, Stéfan l-a mancat, i-a placut, deci il voi scrie...
Ingrediente (pentru 6 pahare):
- 250 g mascarpone
- 3 oua
- 75 g zahar
- 6 mere
- 20 cl cafea tare
- 2 linguri de visinata
- 2 lingurite de pudra de cacao
- 18 piscoturi
- 2 linguri de zahar
- 40 g unt
Separati albusul de galbenus.
Galbenusurile le amestecati cu zaharul pana devine o spuma albicioasa, adaugati branza si amestecati bine in spuma. Varsati visinata si amestecati bine.
Separat amestecati cu un tel albusurile, pana cand devine o spuma ca si zapada.
In compozitia cu galbenusurile, adaugati o lingura de albus, amestecati repede pana la omogenizare si astfel aceasta compozitie se va amesteca mai usor restul de albusuri.
Adaugati in compozitie, de doua ori albusurile, amestecati domol pana cand obtineti o compozitie omogena.
Faceti o cafea foarte concentrata, lasati sa se raceasca.
Curatati merele, taiati in felii. Intr-o cratita puneti 40 g unt la topit, apoi adaugati 2 linguri de zahar, lasati sa topeasca si adaugati merele in felii. Lasati 5 minute sa se caramelizeze, nu le-am lasat prea mult timp, deci au o culoare deschisa.

Intr-o forma rotunda, am depus pe fundul farfuriei piscoturile imbibate foarte lejer in cafea.Daca nu aveti o forma in inox puteti utiliza foarte bine o cutie metalica de conserva taiata de ambele parti, cum am utilizat pentru reteta de bibilica cu nap.
Peste biscuiti puneti merele reci caramelizate, apoi crema, puneti la rece minimum 2 ore. Cand serviti retrageti cercul si presarati pudra de cacao.

Pommes de terrre farcies sauce roquefort - Cartofi umpluti cu sos roquefort

Autorul retetei - Cristina P
Interesant in aceasta retea nu sant cartofii umpluti, exista foarte multe variante, ci mariajul cartofilor cu branza topita. Roquefortul sau cum se zice in Romania, branza cu mucegai are un gust foarte puternic, ceea ce convine foarte bine cu un cartof copt.
De obicei, branza se topeste in smantana calda, dar cum vroiam ca reteta sa fie mai redusa in grasimi, am utilizat un iaourt natur.
Sosul cu roquefort se utilizeaza mai des cu carne prajita, dar cum sant curioasa si imi place sa fac combinatii diverse, am incercat si mi-a placut, deci o voi publica.
Ingrediente pentru cartofi umpluti (pentru 3 persoane) :
- 9 cartofi mijlocii
- 200 g carne macinata
- 1 ceapa mica
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 varf de cutit de piper
- 1 varf de cutir de cumen
- 1 ou
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei
Pentru sos :
- 1 iaourt natur
- 75 g branza Roquefort sau bleu
Curatati cartofii si ii vidam cu o lingurita. Incercam sa ii dam o forma rotunda, sarati un pic.
Curatati ceapa, usturoiul si puneti intr-un mixer, mixati.Puneti carnea tocata, oul, cumenul, piperul, sarea, ceapa si usturoiul intr-un bol si amestecati bine.
Intr-un plat, puneti aluminium astfel incat sa faceti o papiota mare, cu partea lucioasa in exterior, sa nu intre in contact cu alimentele. Depuneti cartofii umpluti cu compozitia cu carne.
Udati cu 2 linguri de ulei si inchideti papiota.
Puneti in cuptor la 200°C timp de 50 minute, dupa care descoperiti cartofii si lasati la copt inca 10 minute, pentru a da culoare umpluturii de carne.
Cu 10 minute inainte de a servi, puneti la incalzit iaurtul intr-o oala. Dupa ce este cald adaugati branza taiata in bucatele si amestecati pe foc domol. Lasati pe foc domol 7 minute, vom obtine un sos mai lichid, dar suficient pentru a napa cartofii. Amestecati din cand in cand.
Serviti cartofii foarte calzi impreuna cu sosul de branza.

vendredi 13 novembre 2009

Pommes duchesse - cartofi ducesa

Pentru aceasta reteta exista multe variante, cu oua sau cu unt, numai cu oua, apoi timpul de coacere, care poate varia de 5-12 minute, in functie de coaja care se formeaza, poate fi mai colorata sau mai deschisa. Cand coaja este mai colorata poate fi frumoasa in exterior, dar poate in interior piureul este prea sec...
Am gasit si in comert, dar nu seamana cu ce puteti face acasa, nici gust si un pic prea sec.
Am facut de 2-3 ori, pana cand am reusit cum imi place.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
-1 kg de cartofi pentru piureu
- 4 galbenusuri de ou
- 1 ou
- 100 g unt
- sare si optonal nucsoara dupa gust
Curatati si taiati in bucati mari cartofii. Puneti la fiert in apa fierbinte sarata pe foc rapid. Dupa 20 minute controlati daca sant fierti, nu trebuie sa se sparga in apa, pentru ca nu trebuie sa absoarba apa multa. Scurgeti de apa.
Spargeti cartofii in piureu foarte fin sau cu presa de cartofi sau cu un chinois(mentionez ca este vorba de un instrument de bucatarie, ca un fel de sita in inox).



Puneti cratita pe foc si adaugati untul in bucatele, amestecati cu o lingura de lemn si uscati piereul timp de 5 minute pe foc mijlociu.

Continuati sa amestecati.

Luati de pe foc, adaugati galbenusurile si ou intreg, amestecati pana cand compozitia devine omogena.

Preancalziti cuptorul la 180°C.
Piureul rece il puneti intr-un aparat de biscuiti sau intr-un sac de congelare,

caruia i-ati taiat cu foarfeca un varf, pentru a depune gramajoarele de cartofi pe o tava acoperita cu o hartie de copt, unsa cu ulei.

Puneti la copt timp de 8-10 minute, in functie de cuptorul d-voastra, pana cand varful incepe sa sa coloreze.
Serviti imediat

Magret de canard - magret de rata prajit

Pentru a scrie acest subiect m-am documentat in mai multe carti din biblioteca mea.
Foie gras et confits - Histoire, tours de main et recettes pour néophytes et connaisseurs - Texte:Alice Prébois - Dormoval Elvetia 1998
Foie gras - Le guide - Ctherine Schindler - Hermé 1996
Prin Decret, numele de "magret" sau "maigret"- este rezervat muschiului aflat in masa pectorala, constituand un filet, preluat de pe o rata sau gasca ingrasate pentru producerea de ficat gras sau "foie gras".
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 2 fileuri de magret de rata de 350 g fiecare
- sare si piper
Cu varful cutirului, crestati pielea, pana la jumatate din grasime. Faceti atentie sa nu taiati carnea, pentru ca sucul sa ramana in interiorul carnei. Taiati grasimea si pielea imprejurul carnei, pentru a obtine o forma frumoasa.

Incalziti o cratita antiadeziva sau puneti un pic de ulei intr-o cratita normala.Puneti magretul cu
pielea in cratita, apasati un pic cu o spatula. Grasimea va incepe sa se topeasca.
Lasati sa se prajeasca pe foc domol apoi mijlociu timp de 10 minute, apoi intoarceti magretul pe fata cealalalta si lasati inca 7 minute.

Astfel obtineti o carne cu o culoare roz.
Daca doriti, o prajire maxima este suficient in total 20 minute, daca vreti in sange, prajiti 5-6 minute pe fiecare fata.
Pentru a servi taiati oblic, felii de o grosime de 5-6 mm grosime.

Tiramisu au pain d'épices, poires et cannelle


Tiramisu est un grand classique de la cuisine italienne, mais présenté dans des verres et avec pain d'épices et poires.
Ingrédients (pour 6 tasses):
-250 g de mascarponne
- 3 oeufs
- 75 g de sucre
1 cuillère à soupe de jus de citron
1-2 poires
-20 cl de café fort
-2 cuillères à kirsch
1 cuillère à café de cannelle en poudre
6 tranches de gâteau de 1 cm d'épaisseur ou 10 biscuits
Séparez les blancs des jaunes.
Mélangez les jaunes avec le sucre jusqu'à ce les jaunes d'œufs blanchisses, ajouter le fromage et remuez bien pour faire comme une mousse. Versez l'alcool et mélanger bien.
Séparément, mélangé les blancs d'œufs jusqu'à ce qu'elle devienne une mousse comme la neige.
Dans la composition avec les jaunes, ajoutez une cuillère de blanc, remuer rapidement jusqu'à ce que la composition est homogène et rajouter les reste de blanc en deux fois.
Faire un café très concentréet laisse refroidir.
Couper le gâteau en tranches de 1 cm d'épaisseur, puis découpez des formes rondes.
  Nettoyez les poires, les couper en dés, mélanger avec le jus de citron pour conserver la couleur blanche du fruit.
Trempez le tranches rondes de gâteau dans le café très rapidement, très rapidement , pour ne pas être trop imbibé.

Dans le verre, déposez la tranche de gâteau, 2 à 3 cuillères à soupe de mousse de mascarponne, puis des cubes de poires,encore du mascarpone.
Laissez au froid pendant 4 heures et  saupoudré de cannelle ou de poudre de cacao, avant servir.  
                                                    - versiunea in romana -


Tiramisu este un mare clasic in bucataria italiana.Lui Stéfan nu ii plac prajiturile cu multa crema, dar ii plac fructele, deci am combinat cele doua. Si daca acasa nu aveti piscoturi, nu renuntati, exista tot timpul un biscuit sau cateva felii de cake sau alta prajitura. Deci, am hotarat sa fac ceva nou, imi plac foarte mult portile individuale si cum acest desert putem sa-l servim in pahare, de ce nu?
Deci, voi face cu ce am...

Ingrediente (pentru 6 pahare):
- 250 g mascarpone
- 3 oua
- 75 g zahar
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 1-2 pere
- 20 cl cafea tare
- 2 linguri de visinata
- 1 lingurita de pudra de scortisoara
- 6 felii de cake groase de 1 cm sau 10 biscuiti
Separati albusul de galbenus.
Galbenusurile le amestecati cu zaharul pana devine o spuma albicioasa, adaugati branza si amestecati bine in spuma. Varsati visinata si amestecati bine.
Separat amestecati cu un tel albusurile, pana cand devine o spuma ca si zapada.
In compozitia cu galbenusurile, adaugati o lingura de albus, amestecati repede pana la omogenizare si astfel aceasta compozitie se va amesteca mai usor restul de albusuri.
Adaugati in compozitie, de doua ori albusurile, amestecati domol pana cand obtineti o compozitie omogena.
Faceti o cafea foarte concentrata, lasati sa se raceasca.
Taiati cakeul in felii groase de 1 cm, apoi decupati o forma rotunda. Cum paharele mele sant drepte, voi folosi acest pahar si pentru decor si pentru decupare, daca nu caut un alt pahar cu acelasi diametru cu fundul paharului unde voi asambla prajitura.
Curatati perele, taiati in cubulete, amestecati cu zeama de lamaie pentru a pastra culoarea alba a fructului.
Rotundurile de cake le bagati in cafea foarte repede, un pic, pentru a nu fi prea imbibate.
Daca nu biscuitii seci, il imbibati cu cafea, apoi ii spargeti in bucatele pe care le depuneti in strat pe fundul paharului.
Depuneti felia pe fundul paharului, 2 -3 lingurite de spuma cu mascarpone, apoi cubulete de pere, apoi compozitia mascarpone si presarati praful de scortisoara sau cacao in pudra.
Lasati la rece 4 ore si puteti servi.

Sfaturi practice - Sterilizarea borcanelor

Acum o metoda simpla de sterilizare prin fierbere, utilizand borcane cu capace metalice. O folosesc deja de cativa ani.
Utilizati borcane spalate. Incalziti intr-o oala apa. Cand incepe sa clocoteasca, puneti borcanele deschise si capacele in apa fierbinte si lasati sa fiarba timp de 10 minute. Cum apa clocoteste, deci apa se evapora, temperatura apei este superioara de 100°C.
Dupa 10 minute, le scoateti cu o furculita borcanele si capacele,
le puneti sa se scurga pe o servieta curata. Lasati inca 10 minute si puteti sa le umpleti cu ce doriti.
Acest lucru il fac cand fac toate conservele, in timp ce fierbe dulceata, am timp sa sterilizez intr-o oala intre 8-6 borcane, cantitatea necesara pentru 2 kg de fructe.
Daca nu sterilizati borcanele exista riscul ca dulceata sa frementeze,datorita microbilor ramasi in borcane sau pe capace, deci a-ti lucrat o zi intreaga si aruncati totul la gunoi.

Sablés normands - Biscuiti

Ingrédients:
-125 Beurre
-125 Sugar
-250 g de farine
-1 oeuf
-1 jaune d'œuf
-Un peut de sel
Mélanger le sucre, le sel et le beurre mou dans un bol.  Lorsque sont bien mélangé, ajouter la farine et l'œuf. Écrasez la pâte avec le dos de la main sur une planche, à plusieurs reprises avant que la pâte devient uniforme. Formez une boule avec la pâte et enveloppez dans un film plastique, mettez au froide au moins 1 heure.
Étaler la pâte sur un comptoir saupoudré de farine et découpées à l'aide des formes ou avec un verre.
Placez les biscuits sur une plaque couverte de papier sulfurisé et badigeonnez avec un pinceau le jaune d'œuf mélangé avec une cuillère à soupe d'eau.
Mettez au four pendant 10 minutes à une température de 160 ° C.

                                                             - versiunea in romana -

Ingrediente :
- 125 unt
- 125 zahar
- 250 g faina
- 1 ou
- 1 galbenus de ou
- un varf de sare
Amestecati zaharul, sarea si untul moale intr-un saladier. Cand sant bine amestecate, adaugati faina si oul. Aluatul il ecrazati cu podul palmei pe un blat, de mai multe ori pana redevine omogen. Formati un bulgare, inveliti cu plastic alimentar si puneti la rece minimum 1 ora.
Intindeti aluatul pe un blat presarat cu faina si decupati cu ajutorul unor forme sau cu un pahar.
Puneti biscuitii pe o tava acoperita cu hartie de copt si unfeti cu o pensula galbenusul amestecat cu o lingura de apa.
Puneti in cuptor timp de 10 minute la o temperatura de 160°C.

Speculoos

  Ces  biscuits originaires de Flandre, sont offerts aux enfants pour le Père Nicola. Il est habituellement servi avec du café dans les restaurants et brasseries. Le nom - Spéculoos viendrait du mot latin "species" qui signifie épices ou aromates en français.   C' est un biscuit sec, coupe rectangulaire et parfois avec des dessins en relief, faite avec des moules.
J'ai repris cette recette à partir d'un site belge http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=fr&langpair=ro%7Cfr&u=http://www.labonnetable.be/&rurl=translate.google.com&twu=1&client=tmpg&usg=ALkJrhjToFskJ4oKEO6sWFMOfrP2Hdjirg
Avec ces biscuits je faire une autre recette, Tiramisu aux spéculoos et les poires.

Ingrédients:
- 500 g de farine
- 150 g de beurre
- 2 oeufs
- 300 g de sucre brun
- 1 cuillère à café de mélange aromatique (cannelle et clous de girofle en poudre)
Intr-un bol mare, amestecati zaharul, untul, aromatele si ouale. Dans un grand bol, mélanger le sucre, le beurre, les œufs et les aromates.  Incorporez la farine, petit à petit.
  Lorsque la pâte est homogène, l'enveloppez dans une feuille alimentaire de plastique et le mettre au moins une heure, dans le réfrigérateur..
Sur un comptoir, mettre la pâte et l'étendre après coupez avec une forme ou avec un couteau.
Mettre sur une plaque de cuisson, recouverte du papier sulfurisé dans la  four chaud à 175 ° C pendant 10 minutes.  Après cela, retirez-les du four et laisser refroidir sur une grille.
J'ai fait la valeur de 2 plaques de four.
       
                                                   - versiunea in roamna -

Acesti biscuiti sant originari din Flandra, sant oferiti copiilor de Mos Nicolae. Se servesc de obicei cu cafea in restaurante si braserii. Numele de spéculoos ar veni din cuvantul latin "species" care inseamna aromates sau épices in franceza. De mult timp am vrut sa incerc acest biscuit, am gustat deja, dar le-am cumparat sau cu o cafe, sapatamana trecuta. Este un biscuit sec, taiat dreptunghiular si cateoadata are desene date de forma in care au fost facuti.
Reteta am preluat-o dintr-un site belge http://www.labonnetable.be/.
Cu acesti biscuiti voi face o alta reteta, de data asta de origine italiana- Tiramisu cu speculoos si pere.

Ingrediente:
- 500 g faina
- 150 g unt
- 2 oua
- 300 g zahar brun
- 1 lingurita de aromate amestecate (scortisoara si cuisoare in pudra)
Intr-un bol mare, amestecati zaharul, untul, aromatele si ouale. Incorporati progresiv faina.
Cand aluatul este omogen, il inveliti intr-un foie de plastique alimentar si il puneti la rece minimum o ora.
Pe un blat, puneti aluatul si intindeti-l dupa care il decupati cu forme sau cu cutitul, in forma de dreptunghi.
Puneti pe o tava acoperita cu o foaie de copt, in cuptorul cald la 175°C, timp de 10 minute. Dupa care, le scoateti din cuptor si le lasati sa raceasca pe un gratar.
Am facut 2 placi de cuptor.

samedi 7 novembre 2009

Sfaturi practice - Conservarea usturoiului

Autorul retetei - Cristina P
In general, eu folosesc 2 metode, una mai cunoscuta, dar a doua nu o cunoasteti.
Prima metoda: Taiati foarte scurt radacina usturoiului si apoi treceti cu o flacara de bricheta pentru a arde restul de radacina, astfel evitam ca usturoiul sa sece.
Mentionez ca aceasta capatina de usturoi am cumparat-o, pentru a putea explica in imagini .

A doua metoda: Cea care imi place cel mai mult si o folosesc deja de 2 ani (cred ca pe net nu o gasiti in sute de situri,eu nu am gait-o pe net, cum zicea cineva care nu vrea sa citeze sursele), curat usturoiul utilizand metoda apei calde, apoi il sterg de apa si il pun intr-un sac in congelateur. Si cand am nevoie utilizez cate un pic, si inapoi in congelator. Se poate pastra pana la 3 luni.Deci, daca adoptati aceasta metoda, usturoiul este digest in intregime pentru ca nu are timp sa formeze inima. Anul acesta am sadit usturoi in gradina, l-am curatat si l-am pus in congelator - simplu.