dimanche 17 janvier 2010

Boeuf bourguignon

Cette recette je le fait plusieurs fois, mais ma favorite c'est une recette trouvée sur le net, faite par Jean Soulard - le chef cuisinier du Château Frontenac à Québec. Mais, j'aime aussi mettre ma touche personnelle, donc  j'ai rajoutée un peu plus des condiments.
 

Ingrédients (pour 4 personnes):
800 g de bœuf coupé en cubes
- 4 cuillères à soupe d'huile
- 100 g de carottes coupées en mirepoix
- 1 oignon moyen haché
- 2 cuillères à soupe de farine
- 5 cuillères de cognac
- 1 cuillère a soupe de sucre, si le vin est trop acide
- 400 ml de vin rouge
- 400 ml de bouillon de vache (eau + 1 cube Maggi)
- 1 gousse d'ail hachée
- 2 feuille de laurier
- thym
- Sel et poivre au goût
- in plus de recette : gingembre en poudre une bonne pincée, cannelle une bonne pincée, 4 clous de girofle, poivre Sichuan 
- 125 g de lard fumé coupé en morceaux
- 2 cuillères à soupe d'huile
- 125 g de petits champignons de Paris entier
- 125 g de petits oignons grelot blanc
- 10 g de beurre


Faite dorer la viande dans une casserole en fonte dans l'huile chaud.
Ajouter les carottes et les oignons, faites-les revenir pendant plusieurs minutes, jusqu'à ce qu'ils soient tendre. Ajouter la farine et mélangez bien, laissez-le revenir quelques minutes, puis verser le vin, le bouillon et le cognac .
Assaisonnée avec du sel, du poivre, des aromates en poudre, l'ail, le laurier, le thym.  Laisser bouillir à feu doux pendant 2-3 heures, jusqu'à ce que la viande soit très tendre. Remuer de temps en temps, ajoutez un peu d'eau si nécessaire et couvrir.
Cuire les lardons une minute dans l'eau bouillante, les enlever de l'eau et frire dans le beurre 2 minutes et après ajouter les champignons et la petit oignons nettoyer . Laissez revenir encore encore -5-6 minutes. Réserver.
 Séparer la viande de sauce, mettez la sauce à cuire pendant 10 min sur feu doux, avec les oignons, les lardons et les champignons.
Servir la viande avec la sauce et des tagliatelles cuite.

                                                        - versiunea in romana -
             

Am gustat si am facut de mai multe ori aceasta reteta, dar preferata mea este o reteta gasita pe net, realizata de Jean Soulard - seful bucatar al Castelului Frontenac din Quebec. Acest plat este foarte bun reancalzit a doua zi, deci puteti foarte bine sa-l pregatiti cu o zi inainte.
Sotul meu a facut si el aceasta reteta (ii place sa manance, dar si sa gateasca).Cand a gustat, a recunoscut imediat reteta, dar eu am adaugat un pic de aromate in plus si nu regret, mi-a placut. Vorbesc la timpul trecut, pentru ca s-a terminat.
Cand m-am casatorit nu stiam mare lucru sa gatesc, dar dupa ce am incercat si am reusit, gatitul a devenit o pasiune. De aceea, cred ca cunosc mai bine bucataria franceza, mai mult decat cea romana.


Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 800 g carne de vita taiata in cuburi
- 4 linguri de ulei
- 100 g morcovi taiat in mirepoix(cubulete)
- 1 ceapa mijlocie taiata marunt
- 2 linguri de faina
- 5 linguri de cognac (cum nu am avut cognac am inlocuit cu 3 linguri de tuica de casa + 2 lingurite de zahar) - astfel obtinem un sos foarte aromat, dar nu acid din cauza vinului.
- 400 ml vin rosu
- 400 ml bulion de vaca (apa + 1 cub Maggi)
- 1 catel de usturoi taiat marunt
- 2 foi de dafin, thym
- sare si piper dupa gust
- in plus eu am pus aromate in pudra -Ghimbir, scortisoara, cuisoare, piper de Sechuan - dupa gust
- 125 g costita afumata taiata in bucatele
- 2 lingurite de ulei
- 125 g ciuperci de Paris micute intregi
- 125 g arpagic
- 10 g unt

Prajiti carnea pe toate partile intr-o oala cu ulei incins.
Adaugati morcovii si ceapa, lasati sa se caleasca timp de cateva minute. Adaugati faina si amestecati bine, lasati sa se prajeasca inca cateva minute, dupa care varsati vinul, bulionul si cognacul sau tuica cu zaharul.
Asezonati cu sare, piper, aromatele in pudra, usturoiul, dafinul, thymul. Lasati sa fiarba pe foc domol timp de 2-3 ore, pana carnea devine foarte bine fiarta. Amestecati din cand in cand, adaugati un pic de apa daca este necesar si acoperiti.
Bucatelele de costita le fierbeti un minut in apa fiarta, le strecurati, le prajiti in ulei cu untul, 1 -2 minute si adaugati ciupercile si arpagicul curatat .Prajiti inca -5-6 minute. Rezervati.
Separati sosul de carne, puneti cu sosul la fiert timp de10 minute pe foc domol, arpagicul, costita si ciupercile.
Serviti carnea cu sosul si paste fainoase.

2 commentaires:

  1. J'aime beaucoup le boeuf bourguignon car c'est une très bonne recette.
    le tien semble très réussi et les photos sont un plaisir pour les yeux.
    A bientôt.

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  2. J’aime faire de photos en jouant avec la lumière du jour et cuisiner... comme beaucoup d’autres passionnées ...

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